Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi çocuk için yapılan psikolojik danışmanlıktır. Oyun terapisi alan çocuk kendisini özgürce ifade edebilir. Çocuğun oyun terapisi alması onun daha özgüven ve farkındalık sahibi olmasını sağlar. Oyun terapisi çocuk, ebeveyn ve terapistle beraber yürütülür. Çocuk ile ebeveynin gelişmesinde ve dönüşmesinde terapist yol gösteren bir rol üstlenir. İki yaştan itibaren başlanan oyun terapisinde çocuk oyuncakları keşfeder. Oyuncaklarla oyun kurar ve bu oyunla kendisini ifade eder.
Terapi alan çocuk, sözlü veya sözsüz olarak istediğini ifade edebilmeli ve terapi esnasında serbestçe davranabilmelidir. Çocuğun kurduğu oyunda terapist gözlem yapar ve kendisine müdahale etmez. Çocuğun eğer yaşadığı travmatik bir olay varsa üstesinden gelmesi için iç görü kazandırır. Çocuk oyun ve oyuncaklar aracılığı ile ihtiyaçlarını ifade ederken terapist ona dayanak sağlar. Çocuk bastırılmış duygu ve arzularını yüzeye çıkarır. Anna Freud oyunu, çocuğun terapistle kurması gereken ilişkinin ilk başladığı yer olarak değerlendirmiştir.
Çocuklar için oyun onun en büyük gerçeğidir. Çocuk ben burada kendimi kötü hissettim demek yerine bunu oyunla ifade eder. Terapist çocuğa güven vererek çocuğun kendisini güvende hissetmesini sağlar. Böylece çocuk bilinç dışını daha rahat ortaya dökebilir.
. Oyun terapisi uygulanabilecek bazı çocuklar;
- Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan çocuklar
- Telaş, korku, kaygı yaşayan çocuklar
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bulunan çocuklar
- Anne babası ayrılan çocuklar
- Sosyal içe kapanıklık yaşayan çocuklar
- Güven eksikliği/depresyon yaşayan çocuklar
- Ailedeki değişimlere adapte olamayan çocuklar
- Sebebi anlaşılamayan baş ve karın ağrısı yaşayan çocuklar
- Okula başlayan ya da başlamak üzere olan çocuklar gibi birçok geniş alanda çocuklara oyun terapisi uygulanabilir.
Psk. Bengi Kuseyri